Etusivu

Henkilökuva

Kirjat &
Kirjoituksia,

Eko-sosiaalinen
taide

Yhteystiedot

Linkit

 


spacer-kuva


Yläkuva:  Kaarina Kailo Kaarina Kailo - kuvassa

Saunassa ryömitään äiti maan kohtuun


Sanervatar, Auteretar ja Kylyn akka ovat muinaisia saunan haltijoita, joista ei nykysaunakulttuurissa näy enää jälkeäkään - tilalle ovat tulleet miehiset tonttu- ja saunaukot.


Anna Kilponen
0
Kaleva15.12.2005 00:00

Linkki alkuperäiseen Kalevan artikkeliin

Saunakulttuurin monet muodot. Tutkimuksen mukaan vanhemmille kanadansuomalaisille sauna on nostalginen paikka, nuoremmat ovat integroituneet valtakulttuuriin ja häpeävät alastomuutta.
Sanervatar, Auteretar ja Kylyn akka ovat muinaisia saunan haltijoita, joista ei nykysaunakulttuurissa näy enää jälkeäkään - tilalle ovat tulleet miehiset tonttu- ja saunaukot.

"Suomen kansan runoudesta nämä haltijat vielä löytyvät. Kristinuskon myötä naisen elämään liittyvät perinteet ja assosiaatiot ovat saunastakin hävinneet", kertoo dosentti Kaarina Kailo, joka haluaisi elvyttää varhaiskantaisemman saunan symboliset muodot. Kun hän alkoi yhdeksän vuotta sitten tutkia saunakulttuuria, huomasi hän, että sitä hallitsee miesnäkökulma: saatavilla oli runsaasti teknistä tietoa saunan rakennusohjeista lähtien.

Yhdeksän vuotta sitten toimiessaan Kanadassa Concordian yliopiston naistutkimuksen apulaisprofessorina Kailo sai idean kerätä saunarituaaleihin ja -muistoihin liittyvää aineistoa kanadansuomalaisilta. Yhdessä Lakeheadin yliopiston kanadansuomalaisen antropologin Raija Warkentinin kanssa he järjestivät saunakirjoituskilpailun. Kilpailun lähetettiin 133 kirjoitusta, joista valikoitiin 23 parasta keskiviikkona julkaistuun kirjaan Sweating with Finns: Sauna Stories from North America.

"Ehkä kiinnostukseni liittyi siihen, että kaipasin Kanadassa asuessani saunaan. Kanadan intiaanien parissa liikkuessani minulta myös kysyttiin jatkuvasti suomalaisen saunan historiasta. Hävetti, kun en osannut paljoa kertoa", Kailo paljastaa.

Henkinen puoli tärkeämpi

Yllätyksekseen Kailo huomasikin yhtymäkohtia Kanadan intiaanien hikimajan ja suomalaisen varhaisen saunan välillä.

"Mitä kauemmaksi mennään historiassa, sitä enemmän saunominen on ollut naisen kehoon liittyvää. Se on ollut symbolinen kohtu, jonne ollaan menty kokemaan uudelleensyntymä. Sauna on naisen pyhyyteen ja melkein jumaluuteen liittyvä symbolikokonaisuus. Kanadan intiaanit puhuvat vielä tänä päivänäkin ryömivänsä äiti maan kohtuun tai karhunpesään ", Kailo toteaa.

Kailo havaitsi myös, että Kanadan intiaanien saunassa keskitytään henkiseen puoleen, ei niinkään peseytymiseen. "Heille sauna on hikimaja, jonne mennään saamaan yhteyttä kuolleisiin ja voimaeläimiin. Nykyisin sitä on kokeiltu onnistuneesti väkivallan pitkäaikaisvaikutuksiin. Siellä hikoillaan pois pahat olot ja mennään istumaan rinkiin maan kohdun sisään."

Kanadansuomalaisten vanhuksien haastatteluissa kävi ilmi, että myös Suomessa on ollut samantapainen, primitiivisempi saunamuoto. Kailo arvelee Kanadan intiaanien säilyttäneen saunakulttuurinsa alkuperäisemmän merkityksen eristäytymisen vuoksi.

"Välillä heiltä kiellettiin saunominen. On oikeastaan ihme, että suomalaiset ovat onnistuneet säilyttämään saunansa. Esimerkiksi Saksassa kristinuskon myötä sauna kiellettiin sen synnillisyyden ja nautinnollisuuden vuoksi."
Kanadansuomalaisilla on välillä ollut vaikeuksia saunakulttuurinsa vaalimisessa, sillä anglokanadalaisilla on paljon vääriä käsityksiä saunasta. Se saatetaan liittää homokulttuuriin ja seksiorgioihin.

"Lakeheadin yliopistossakin ihmeteltiin, voiko sauna olla akateeminen aihe. He eivät tienneet mitään sen yhteisöllisestä merkityksestä. Elettiinhän elämän kohokohdat aikoinaan saunassa."


| web | e-mail jukka43(at)gmail.com |