Etusivu

Henkilökuva

Kirjat &
Kirjoituksia,

Eko-sosiaalinen
taide

Yhteystiedot

Linkit

 


spacer-kuva


Yläkuva:  Kaarina Kailo Kaarina Kailo - kuvassa

”Vanhuskysymys”, aikapankit ja vapaaehtoistyön vuosi

Eläkeläiset ja ”seniorit” vireistä vaareista energisiin ”menoerämummoihin” ovat tärkeä sosiaalinen ”pääoma” niin lastenlapsille, perheille kuin koko kulttuurillemme. Uusliberalistisista tuottavuus- ja tulosajattelusta päätellen he ovat kuitenkin aikanamme EU:n kilpailukyvyn puskuri, yksityistämisintoilijoiden saalistama ”kilpailukykytekijä” ja takuuvarma rahasampo. Me nykyiset ja tulevat ”eläkepommit” emme saa suostua puheeseen, jonka mukaan olisimme ongelmajätettä tai rahasampojen pyörittäjiä. Sivistysvaltiossa me ansaitsisimme elämäntyöstämme kiitoksen ja kunnollisen vanhuuden huutolaisaikojen käytäntöjen sijaan.

EU on julistanut jo useamman vapaaehtoistyön merkkivuoden edistääkseen kampanjoita, joilla kansalaisia saataisiin sohvalta kansalaistoimintaan ”osallistumaan” ja edistämään ”demokratiaa”.

Jos eläisimme pohjoismaisen hyvinvointivaltion aikoja (sen kaikkine omine puutteineen), ja yhä ylläpitäisimme sivistysihmisyyden eetosta, vapaaehtoistoiminnan saarnaaminen olisi pelkästään positiivista. Paljon peräänkuulutetusta solidaarisuudesta, yhteisöllisyydestä ja yhteisvastuusta ei todellakaan ole ylitarjontaa. Kilpailukiimaisen markkinatalouskapitalismin ”jumala” ---se ”näkymätön mystinen käsi” -- ei kuitenkaan pidä heikompien kädestä, eikä vahdi, tai huolehdi niistä, joiden selkänahasta markkinat kiskovat talouden ”lisäarvon”, voitot ja ”markkinoita tyynnyttelevät” talouspoliittiset linjaukset. Ihmetellä pitäisi sitä, että nuo oikukkaat markkinavoivat häiriintyvät vain jos palveluita ei luvata heikentää, julkisia menoeriä hillitä. Miksi ne eivät häiriinny siitä, että eettiset ja moraaliset arvot on pohjanoteerattu ja yhä rajummassa laskusuhdanteessa? Mihin tarvitsemme markkinoita, jos niiden moraalinen arvo on lopultakin näin arvoton?

Vapaaehtoistyön lisäyksellä ja ns. kolmannen sektorin aktivoimisella tähdätään huolenpitoeetoksen vastaisiin päämääriin jos sen sallimme. Tulos ja ulos -henkisessä työelämässä kansalaiset joutuvat ilman omaa syytään osakkeenomistajien ahneuden maksumiehiksi: emme pysty hallitsemaan eläkekertymäämme ja vanhuudenturvaamme työn, ahkeruuden tai edes säästöjen avulla. Markkinat— joustoja, uhrilahjoja ja vyönkiristystä vaativa kauhukakara—tulkitsee jopa eläkeläisten oikeudet ja ihmisarvon vain eliitin ja osakkeenomistajien hyödyn näkökulmasta. Samoin on vapaaehtoistyön kohdalla. Ensisijaisesti sillä halutaan paikata ahneuden aiheuttamia ammottavia aukkoja palveluissa, johon tarvitut verorahat on siirretty suurpankkien pääomiksi.

Yksi tovi pelastaa yhteisöllisyyden

Onneksi me ihmiset keksimme aina keinot kiertää kartanonherrojen piikkilangat.

Kansalaisjärjestöt ovat kehittäneet useiden vuosien ajan mitä innovatiivisimpia uusia ”lahja-, huolenpito-, vertais- ja solidaarisuustalouden” muotoja. Siis palveluja ja yhteisöllisyyttä kovan rahan tuolla puolen. Odottaessamme saalistuskapitalismin romahdusta omaan järjettömyyteensä, voimme edistää aitoa yhteisöllisyyttä ja tutustua mm. aikapankkeihin. Niitä on avattu kautta Suomen, ja niissä jokaisen omia taitojaan ja osaamistaan tarjoavien kansalaisten aikayksikkö on yksi tovi. Aikapankit eivät ratkaise palvelujen heikkenemisen ongelmaa, mutta voivat olla väylä uuteen välittämiseen ja kanava ulos markkina-kolonisaation mielenhallinnasta.

Ne voivat tarjota paljon tarvittua helpotusta myös ikäihmisten arkeen joskaan ostovoimaiset niihin tuskin kajoavat. Tutustu siis oman alueesi aikapankkiin ja katso voitko hyödyntää tai itse hyötyä tästä sosiaalisesta keksinnöstä. Aikapankki on osa kansainvälistä paikallisraha- ja aikapankkiverkostoa CES:iä, joka toimii verkkopohjaisesti osoitteessa www.community-exchange.org. Sieltä löytyvät jäsenten vaihtotarjoukset, -pyynnöt ja tiliotteet. Tältä sivustolta löydät puolestaan lisätietoa pääkaupungin aikapankin toiminnasta ja periaatteista, liittymisohjeet sekä muuta hyödyllistä tietoa. Ehdotan, että vanhusneuvostojen puheenjohtajat ottaisivat selville omien alueidensa aikapankkien yhteystiedot ja levittäisivät tämän lahjatalouden ilosanomaa varsinkin tänä vapaaehtoistoiminnan merkkivuotena.

Dosentti Kaarina Kailo on uuden Oulun ikäihmisen neuvottelukunnan jäsen, Kiimingin vanhusneuvoston jäsen ja kansalaisaktivisti


| web | e-mail jukka43(at)gmail.com |