Etusivu

Henkilökuva

Kirjat &
Kirjoituksia,

Eko-sosiaalinen
taide

Yhteystiedot

Linkit

 


spacer-kuva


Yläkuva:  Kaarina Kailo Kaarina Kailo - kuvassa

Jokapäiväinen leipämme vanhuksilta vangeille?

Iltalehti kertoo 22.10.12 vangitun Nova-liikemiehen Artosalon ja seksikapakoistaan tunnetuksi tulleen Ismo Oksasen vankilakokemuksista lähes kadehdittavana kokemuksena. Vaikka kiloja on lähtenyt "terveellisen ruokavalion ja säännöllisen rytmin ja liikunnan myötä, olo on siellä parempi, Hyvät kuntosalitkin saavat kiitosta. Merisalolle laaditaan lisäksi kunto-ohjelma. Oksanen kehuu vankila-aikaansa ensimmäiseksi lomakseen, josta nautti "täysin siemauksin".

Samaan aikaan kuulemme yhä järkyttävämpiä paljastuksia vanhusten hoitamatta ja pesemättä jättämisestä ja laaja-alaisesta laiminlyönnin kulttuurista tehokkuuden verukkeella. Oulun vanhuspalvelujen harmonisoinnin ohjelmassa myös viitataan chill and cook -metodiin, joka on jo toiminut pilottina: vanhuksille tuodaan vain kolmenä päivänä 7 sijaan kylmä lounas, josta on lisukkeet karsittu vaikka hinta on laskenut mitättömiä pennosia. Luvassa on heikennyksiä ja ostovoimaisten suosimista, jos uusi valtuusto hyväksyy esityksen.

Uskon että kansalaiset haluaisivat tietää,

hekö tukevat rötösherrojen vankilalomia kuntoilumahdollisuuksineen samaan aikaan kun vanhusten elämäntyö hyvinvointivaltiomme eteen palkitaan suunnitelluilla aurausten lopetuksilla, éntistä "keveämmilä" ja "ketterämmillä" palveluilla (lue: heikennyksillä) ja erilaisten maksujen ja omavastuu-osuuksien korotuksilla. Iltalehden raportti tuntuu vaalien alla suoranaiselta sosiaalipornolta ja provokaatiolta. Mikä puolue vastaisi miten tämä rikollisten holhous ja lehtijutun mainitsemat gourmet-ruoat voisivat olla osa valtion pitkään harjoittamaa "tuottavusohjelmaa" ja säästöjä? Harva toivoo Suomeen USAN ja monien sivistymättömien muiden maiden vankilajärjestelmää, jossa rikolliset heitetään varsinaisiin sudenpesiin ja raiskauskeskuksiin selviämään jos selviävät. Sosioekonomisten taustojen kuten köyhyyskierteen ynnä muiden psyko-sosiologisten tekijöiden vaikutuksesta ja mielenterveysongelmien tähden rikollisuuteen ajautuneet vangit tulee eheyttää inhimillisin keinoin uudestaan yhteiskuntakelpoisiksi ja henkiseen kasvuun kykeneviksi kansalaisiksi. Jos vankilat todellakin kohtelevat talousrikollisia ja verovarojemme riistäjiä, kuntien kirstujen tyhjentäjiä vanhuksia paremmin, jossain vaikuttaa kuitenkin aika erikoinen hyvä veli -verkosto. Jos suomalaisten vankien suurin puheenaihe on "kilojen paluu", olemme kilometrien, valon etäisyydessä ihmisten, eikä outojen yritysmafioiden yhteiskunnasta.

Ei ole ensimmäinen kerta, kun vanhukset kysyvät, pitääkö heidän tehdä rikos saadakseen se lämmin lounas ja ulkoilu joka on jo perusoikeus? Muuttuuko mikään vaalien välillä? Sari Sairaanhoitaja ei vieläkään ole saanut Kataisen lupaamaa 500e. korotusta, mutta koki lakot kieltävän erityislain, vanhuspalvelulaki tökkii yhä, mutta näemmä vankiloissa työvoiman vähennys ei ole heikentänyt vankieliitin tervettä ruokavaliota. Lapset ja nuoretkin jo alistetaan kumiperunoille, kouluissa ruoka loppuu kesken ja annokset pienevät.

Jätetäänkö näitä herroja ilman ulkoilmaa ja suihkua vaikkapa kahdeksi viikoksi henkilökuntapulan takia, toisin sanoen, miksi juuri vanhusten kohdalla henkilökuntavaje on niin kestämätön? Miksei oikeutettu kohu vanhusten kohtelusta rahantekoyrityksissä vieläkään aiheuta muutosta? Odotan toiveikkaana, mutta myös peololla, miten tällainenkin ristiriita verovaroin ylläpidetyissä palveluissa ratkaistaan. Kansan kestävyysvaje ja Suomen moraalilama tekevät kipeät päätökset entistä kipeämmiksi, jos ne edelleen kohdistetaan kaikista sairaimpiin.

Kaarina Kailo, uuden Oulun yhdistymishallituksen varajäsen ja luottamustoimien moniaktivisti, Kiiminki

 


| web | e-mail jukka43(at)gmail.com |