Etusivu

Henkilökuva

Kirjat &
Kirjoituksia,

Eko-sosiaalinen
taide

Yhteystiedot

Linkit

 


spacer-kuva


Yläkuva:  Kaarina Kailo Kaarina Kailo - kuvassa

Kaleva 2015-01-08

Euroeliitin on korkea aika osallistua hyvinvointitalkoisiin


Presidentti Sauli Niinistö linjasi uuden vuoden puheessaan, että meidän on jokaisen mietittävä mistä luopua ja miten taas kerran puhaltaa ”yhteiseen hiileen”. Näitä talkoita on jatkunut 1990-luvun lamasta aina uusin verukkein. Silloinkin oikeisto kätki pyrkimyksensä hyvinvointivaltion alasajoon puheella vastuusta.

Oulussa se ilmenee hokemana ”rohkeudesta ja ennakkoluulottomuudesta” tehdä rakennemuutoksia. Tämä tarkoittaa kipeitä päätöksiä, joiden vaikutukset pienituloisten toimeentuloon ovat vuosi vuodelta yhä rajumpia. 1990-luvun laman pääasiallisia uhreja olivat mm. lapsiperheet, ja nyt maksamme kovaa laskua mm. sen ajan valesäästöjen aiheuttamista huostaanotto- ja mielenterveysongelmista. Lisäksi esimerkiksi ensimmäisestä lapsesta maksettavan lapsilisän reaaliarvo on vuodesta 1994 vuoteen 2014 pienentynyt jo 20 prosenttia.


Eläkeläisten ostovoimaa on myös indeksijäädytyksillä heikennetty säännöllisesti samaan aikaan kun kaikki maksut nousevat nousemistaan.

Kirjasin raivostuneena eriävät mielipiteet

koskien joulukuun hyvinvointilautakunnan maksujenkorotuspäätöksiä, joka oli erikoinen joululahja varsinkin ikäihmisille. Terveyskeskusmaksujen, ateriakuljetusten ja vastaavien palvelujen röyhkeät korotukset maksimiin ylittivät reippaasti valtuustonkin esitykset korotuksista. Näin vaikka kunta voi päättää maksuista itse. Ihmettelen miksi mediat eivät uutisoi äänestyksistä näin kriittisissä päätöksissä! Korotuksista käytiin monta äänestystä jotka näkyvät pöytäkirjasta. Vasemmistoliitto teki monta vastaesitystä korotuksille.


Oikeisto vaikenee samoin kestävyysvajeen syistä joka on mm. sen johdolla luotu osakkeenomistaja-pörssivaltio. Valtion- ja kuntien kestävyysvaje johtuu pitkälle pääomien vapauttamisesta. Ne liikkuvat vastuusta viis veisaten heinäsirkkaparvina sinne missä ympäristö- ja työntekijäoikeudet ovat heikoimmat.


Jälleen kerran epäonnistuneen yksityisen finanssi- ja veronkiertokapitalismin ja keinottelun maksajiksi alistetaan tavalliset kansalaiset. Veropohjamme on murentunut eriarvoistavien ”vapauksien” tähden; maailman rikkaimman kymmenyksen, suuryritysten ja vauraiden moraalivaje ilmenee mm. eliitin rakennemuutoksena, yksinoikeutena "luovaan" verosuunnitteluun, terveydenhuollon ohituskaistoihin ja muihin ”valinnanvapauksiin” jotka perustuvat maksukykyyn.


Pienyrittäjät ja köyhät eivät voi kiertää veroja. Huutolaisyhteiskunta sen sijaan tekee paluutaan. Mutta kuka on valmis luopumaan ”saavutetuista eduista” ennen kuin yhteisvarantojemme yksityistäjät alkavat osallistua hyvinvointivaltion rippeiden rahoittamiseen, alkuun vaikka velkarahalla? Nyt on yhteishyvän, hyvinvointivaltion ja yhteisvastuun uudelleenrakentamisen ja elvyttämisen aika. Hallitsematon konsensus on vain syventänyt terveys- ja tuloeroja. Yhteen hiileen puhaltamisella on uusi merkitys: viedään tuhkatkin pienituloisten pesistä.

 


| web | e-mail jukka43(at)gmail.com |