Etusivu

Henkilökuva

Kirjat &
Kirjoituksia,

Eko-sosiaalinen
taide

Yhteystiedot

Linkit

 


spacer-kuva


Yläkuva:  Kaarina Kailo Kaarina Kailo - kuvassa

Julkaistu Rantapohjassa

Eläkepommi—uhka vai mahdollisuus?

Tulevaisuutemme suurimpana haasteena pidetään suurten ikäluokkien eläköitymistä. Millainen onkaan eläkeläisten tulevaisuus kun jo nyt 70 % suomalaisista pitää heidän kohteluaan Suomessa ala-arvoisena. Onkin totta, etteivät köyhimmätkään kehitysmaat kohtele vanhuksia yhtä kiittämättömästi.

Kun yli 60 % väestöstä on eläkeikäistä, kaikki tulee muuttumaan, mutta ei välttämättä vanhuksia pelkkänä rasitteenä ja rönsynä kohtelevien talousmiesten ennakoimalla tavalla. Vallitseva markkinahenkinen ihmiskuva, homo economicus --talousorientoitunut ihminen--tulee mitä pikimmin korvata uusilla inhimillisyyden normeilla ja anteliaan, huolenpitoa sekä välittämistä arvostavan ihmisyyden esikuvilla. Hoivaa tarvitsevien maailmassa se ei ole mahdotonta.

Eläkeläismassoilla tulee olemaan aikaa ja joillakin jopa runsaasti rahaakin. He luovat siis aivan uudenlaisia mahdollisuuksia yrittäjille. Tulemme tarvitsemaan kännyköitä, televisioita ja muita vempaimia ISOLLA NÄYTÖLLÄ. Kun enemmistön näkökyky ei olekaan nuorten terveystilan tasolla, tarvitaan kirjoja ja lehtiä ISOLLA PRINTILLÄ ja yhä enemmän sellaisia pankki- ja kauppapalveluja, jotka huomioivat vajaakuntoisen enemmistön tarpeet. Tulee olemaan suurempi markkinarako esteettömille kulkureiteille, ikäihmisten viihteelle, TV- ja radio-ohjelmille, musiikille, muodille ja muille palveluille. Kylpylä-, matkailu- ja hemmotteluteollisuus kukoistavat. Ouluun syntyy uusi ihme—porrastetut kultaisen iän palvelukeskukset, jossa hierotaan, huolehditaan, tanssitaan ja hellitään maksukyvyn, tarpeen eikä vain varallisuuden mukaan. Miksi?

Enää ihmisyyden normi ei ole lujaa kiitävä kaunis ja rohkea formulamies vaan rollaattoreillaan hurjasteleva eläkeläisjoukko, joka määrää myös kansakunnan rytmin ja suunnan merkittävällä äänivallallaan. Kauppojen ikkunoita ei enää täytä pikku-barbien seksivaatteet vaan normaalimummojen käytännölliset ja lämpöiset alkkarit—niissä on huomioitu pissan karkailu ja keski-ikäisten naisten kuumien aaltojen oikut. Mainoksissa mummosilkki sekä viilentää että lämmittää. Ainot ja Reinot ovat kuumimpia piraattituotteita Suomenkin ulkopuolella. Tiehankkeet siirtyvät rollaattoriteiden tieltä ja vihreä,vanhusystävällinen yhdyskuntasuunnittelu on kova sana.

Jo nyt on kehitetty älyvaippoja, älylattioita ja vieripyöriä lisäämään vanhusten turvaa. Mutta koska maan johdossa, presidenttinä, pääministerinä ja kunnanjohtajina tulee olemaan lähinnä ikänaisia—tuota suurta joukkoa, jota EU nyt patistaa eläkeiän aktiivisuuteen, teknologia ei ole enää herra vaan renki. Niinpä teknologia todella on apuväline, eikä suinkaan voitontavoittelun keino, jolla yhteisiä verovaroja on lyhytnäköisesti siirretty riittävästä vanhustenhoivasta, lääkäreistä ja hoitohenkilökunnasta teknotuotteita valmistavien suuryritysten voitontavoitteluun.

Fil.Tri.ja dosentti Kaarina Kailo on tutkija ja kansalaisaktivisti, Kiimingin kunnanvaltuuston, -hallituksen ja kirkkoneuvoston jäsen (varapj.) sekä tietokirjailija.

 


| web | e-mail jukka43(at)gmail.com |