Etusivu

Henkilökuva

Kirjat &
Kirjoituksia,

Eko-sosiaalinen
taide

Yhteystiedot

Linkit

 


spacer-kuva


Yläkuva:  Kaarina Kailo Kaarina Kailo - kuvassa

Kalevan julkaisema mielipidekirjoitus (Kaarina Kailo, Pertti Kutilainen ja Katja Hänninen)

Jätevesiasetus likaista politiikkaa kuntalaisten kyykyttämiseksi

Hallituksen tulisi keskeyttää pikimmiten koko haja-asutusalueita koskevan jätevesiasetuksen toimeenpano opposition esittämän välikysymyksen hengessä. Asetus on keskeneräinen ja kohtuuton rahastuskeino. Se, että hallituksen hyväksymän lainmuutoksen myötä ikäihmiset voisivat saada vapautuksen jätevesijärjestelmän uudistamisesta, on homeen päälle maalaamista. Lisäksi se johtaa maaseudun autioitumiseen, koska sukupolvenvaihdoksissa tulee aina viemäröinnin uudistamiskustannukset maksettaviksi. Tämä asetus on oiva esimerkki siitä, mitä EU:n kilpailukyky- visio ja ihannoitu yrittämisen vapaus tarkoittavat arjessamme. EU:n tuottavuuden kasvattamisen ja kilpailukyvyn agenda tähtää ennen kaikkea markkinoiden ja työtilaisuuksien luomiseen yrittäjille esim. palkkatyöhön ja julkisiin kohtuuhintaisiin palveluihin satsaamisen sijaan.

Yrittäjyyttä tarvitaan, mutta ei sellaista yrityslobbaamista, jonka seurauksena kuntalaiset pakotetaan hankkimaan keskeneräisiä palveluja tai testituotteita. Niitähän on riittänyt digi-tv:stä julkisella sektorilla hankittuihin toimintakelvottomiin atk-järjestelmiin ja nyt jätepuhdistamo-bisnekseen. Röyhkeintä tämän kaltaisessa "yrittäjyyden tukemisessa" on se, että jätevesiasetuksen suhteen tiedotus kuntalaisille on ollut täysin riittämätöntä, ja että nimenomaan hyväuskoisia eläkeläisiä on lähdetty höynäyttämään. On tiedossa, että jotkut innokkaat yrittäjät ovat kiertäneet myymässä ylihinnoiteltuja laitteita vetoamalla niiden lakisääteisyyteen. Samaan aikaan kauhistellaan, että palvelutaloihin on mm. Helsingissä päässyt livahtamaan "epämääräisiä maahanmuuttajia," jotka ovat kaupitelleet puolustuskyvyttömille ikäihmisille erilaista valetaidetta. Miksei hallitus puutu (myös) niiden kotikutoisten helppoheikkien toimintaan, jotka ovat huijanneet vanhuksilta suuriakin turhia summia jätevesiasetuksen varjolla?

Toisaalta, samaan aikaan kun tavallisen ihmisen päästöistä pidetään suurta meteliä, ei olla huolissaan Perämereen tulevasta kultakaivoksen purkuputkesta. Siitä lasketaan vuosittain suoraan mereen suuria määriä kiintoainetta. Kaivosteollisuus myös käyttää ihan sitä parasta pohjavettä arviolta 50 kuutiota tunnissa eli kolmessa tunnissa saman verran kuin esimerkiksi seitsemänhenkinen perhe vuodessa. Kaivoksen kokonaisveden tarve on peräti 375 kuutiota tunnissa.

OuluZonen moottoriurheilukeskus tulee valmistuessaan myös kuormittamaan ympäristöä-mahdollisesti Loukkojärven aluetta nimenomaan ihmis-päästöillä-Kiimingillä ei ole "varaa" rakentaa sinne kunnollista viemäröintiä. Oulun itsensä tulisi myös osallistua kestävän kehityksen ennaltaehkäisevään toimintaan, jota olisi nimenomaan kunnollinen, tasapuolisesti kaikille maaseudun ihmisille rakennettu viemärijärjestelmä. Tuntuu päivä päivältä selvemmältä, että koko hallitus joutaisi suursiivoukseen.

Kaarina Kailo, Pertti Kutilainen ja Katja Hänninen, kunnanvaltuutettuja (Kiiminki, Raahe)


| web | e-mail jukka43(at)gmail.com |